SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 141 >>

DEVAM: 56. Buruna Su Verip Dışarı Atmak

 

حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ مُوسَى حَدَّثَنَا وَكِيعٌ حَدَّثَنَا ابْنُ أَبِي ذِئْبٍ عَنْ قَارِظٍ عَنْ أَبِي غَطَفَانَ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اسْتَنْثِرُوا مَرَّتَيْنِ بَالِغَتَيْنِ أَوْ ثَلَاثًا

 

İbn Abbas (r.a.)'dan demiştir ki; Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Burnunuzu iki kere iyice veya üç kere temizleyiniz!”

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, tahare; Ahmed b. Hanbel

 

AÇIKLAMA:     Hadiste geçen mübalağalı bir şekilde (iyice) burnu temizlemekten maksat, üç kere burunu temizlemenin yerini tutacak şekilde temizlemek demektir. Buna göre bu şekilde iki kere veya üç kere burnu temizleme emredilmiştir. Ancak üç kere yapılan temizlikte mübalağa emredilmiyor. Çünkü mübalağaya lüzum kalmıyor. Bu hadisle ilgili teferruat 140. hadiste geçmiştir.

 

Burun sürekli nemlidir. Bu nem'in iki önemli faydası vardır Solunum organlarını korumak ve havadaki farklı tozları toplamak. Buna burun kılları da yardım eder ve farklı çeşit ve ebattaki partiküller burun içerisinde yığılarak kitle oluşturur. Sadece temizlik açısından dahi burnu temizlemek çok önemlidir. Ortamdaki deri parçaları, hastalıklı sıvılar, v.b. söylemesi dahi zor kötü artıklar burunda birikir. Tabi ki temizleme işi yaparken rastgele yapmamalı, çevreyi kirletmemeli, İslam adabına aykırı harekette bulunulmamalıdır.